PÅSKMAT – jedzenie wielkanocne
Niezależnie od okazji, na szwedzkim stole zazwyczaj pojawia się ten sam zestaw klasyków: śledzie, jajka, łosoś, klopsiki i Pokusa Janssona. W wersji wielkanocnej wygląda to bardzo podobnie. Tak prezentował się stół u mamy Pera: jajka z kawiorem, chrupkie pieczywo knäckebröd, marynowany śledź inlagd sill.

A do picia? PÅSKMUST!
Kojarzysz julmust – napój, który Szwedzi piją w czasie Bożego Narodzenia? Påskmust to dokładnie to samo, różni się jedynie… etykietą. Napój ma lekko korzenny smak i jest absolutnym klasykiem podczas świąt.

PÅSKKÄRRINGAR – wielkanocne czarownice
Według dawnych wierzeń czarownice w Wielki Czwartek leciały na górę Blåkulla, by wziąć udział w zlocie, a wracały dopiero na Wielkanoc. Dziś dzieci przebierają się za czarownice i chodzą od domu do domu, prosząc o słodycze. Trochę jak Halloween – tylko wiosną.

PÅSKRIS – gałązki z piórkami
Jednym z najważniejszych symboli wielkanocnych w Szwecji są påskris – gałązki (najczęściej brzozowe) ozdobione kolorowymi piórkami. Pojawiają się wszędzie: w domach, ogródkach, a nawet na ulicach.

ÄGGJAKT – polowanie na jajka
Klasyczna świąteczna zabawa, czyli szukanie czekoladowych jajek ukrytych w domu lub ogrodzie. W zeszłym roku mama Pera schowała je między krzewami, a my mieliśmy za zadanie je odnaleźć. Mnóstwo radości, szczególnie dla najmłodszych – ale dorośli też się wciągają!

Zapraszam Cię na mojego Instagrama @svenskamedjulia – często dzielę się tam szwedzkimi tradycjami.